Aktiviti minggu ini diteruskan lagi dengan demo masakan Karipap dan Kek Marble.Chef jemputan ialah Puan Hajah Napisah dari Saujana Utama 2.




Oleh kerana minggu lepas merupakan hari jadi Mak Wan,kami mendoakan agar Mak Wan dipanjangkan umur dan sihat tubuh badan agar dapat mengajar kami lagi.Amin.

Karipap Daging

Inti:
1 kg daging di cincang
3 sudu jintan halus / putih
1 sudu jintan kasar
4 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
1 sudu besar lada hitam
sedikit daun bawang dan daun sup
garam secukup rasa
1 biji telur
3 biji kentang dipotong dadu
Cara-cara membuatnya;
Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dikisar dan masukan garam.
Masukkan daging (rebus untuk lembut) dan kentang (rebus sekejap)
Pecahkan telur dan kacau hingga kering.
Masakkan daun sop dan daun bawang.
Tip: Telur dipecahkan dalam inti yang hampir masak untuk menjadikan inti tahan lama.
Kulit Karipap
1 kg tepung gandum
1 cawan minyak
2 sudu margerin
Air
Garam
Cara membuat kulit karipap;





Kek Marble
6 biji telur (saiz A)
1 ½ cawan tepung gandum
1 ½ cawan tepung naik sendiri
Cara-cara membuatnya;
1. Ayak tepung gandum, tepung naik sendiri dan baking powder.
2. Kisar gula, margarine, susu hingga naik menggunakan mesin.
3. Pecahkan telaur di dalam bekas dan masukkan sedikit-sedikit ke dalam mesin kisar tadi.
4. Pukul telur sampai naik
5. Masukkan perasa oren dan pewarna kuning.
6. Masukkan tepung sedikit-sedikit dan kacau hingga rata.
7. Bahagiakan adunan kepada dua bahagian. Salah satu adunan tadi dicampurkan dengan coklat.
8. Sapukan loyang dengan magerine dan sedikit tepung.
9. Masuk adunan coklat dan biasa ke dalam loyang secara selang seli. Kemudian bakar selama 45 – 1 jam dengan api 180 C.



No comments:
Post a Comment