Monday, March 2, 2009

Demo Masakan Bersama Mak Wan

1 Mac 2009
Aktiviti minggu ini diteruskan lagi dengan demo masakan Karipap dan Kek Marble.Chef jemputan ialah Puan Hajah Napisah dari Saujana Utama 2.
Antara peserta yang hadir
Puan Hajah Napsiah ini lebih dikenali dengan panggilan Mak Wan.

Peserta remaja juga turut berminat untuk mencuba membuat karipap.

Inilah hasilnya.... Kek Marble dan Karipap Daging.
Oleh kerana minggu lepas merupakan hari jadi Mak Wan,kami mendoakan agar Mak Wan dipanjangkan umur dan sihat tubuh badan agar dapat mengajar kami lagi.Amin.

Sebelum bersurai... kueh mueh yang telah dimasak tadi dibungkus dan dibahagi sama rata.

Karipap Daging

Inti:
1 kg daging di cincang
3 sudu jintan halus / putih
1 sudu jintan kasar
4 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
1 sudu besar lada hitam
sedikit daun bawang dan daun sup
garam secukup rasa
1 biji telur
3 biji kentang dipotong dadu

Cara-cara membuatnya;
Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dikisar dan masukan garam.
Masukkan daging (rebus untuk lembut) dan kentang (rebus sekejap)
Pecahkan telur dan kacau hingga kering.
Masakkan daun sop dan daun bawang.
Tip: Telur dipecahkan dalam inti yang hampir masak untuk menjadikan inti tahan lama.

Kulit Karipap
1 kg tepung gandum
1 cawan minyak
2 sudu margerin
Air
Garam

Cara membuat kulit karipap;
Mula-mula panaskan minyak dan margerin sehingga mendidih.

Apabila telah mendidih masukkan kedalam tepung sehingga rata.

Setelah itu masukkan air yang telah dicampurkan dengan garam ke dalam adunan tadi.Uli lagi sehingga rata dan lembut.

Pastikan tidak meletakkan inti terlalu banyak untuk mengelakkan karipap pecah ketika mengoreng.

Goreng sehingga karipap menjadi kuning keemasan.


Kek Marble

6 biji telur (saiz A)
1 ½ cawan tepung gandum
1 ½ cawan tepung naik sendiri

Cara-cara membuatnya;
1. Ayak tepung gandum, tepung naik sendiri dan baking powder.
2. Kisar gula, margarine, susu hingga naik menggunakan mesin.
3. Pecahkan telaur di dalam bekas dan masukkan sedikit-sedikit ke dalam mesin kisar tadi.
4. Pukul telur sampai naik
5. Masukkan perasa oren dan pewarna kuning.
6. Masukkan tepung sedikit-sedikit dan kacau hingga rata.
7. Bahagiakan adunan kepada dua bahagian. Salah satu adunan tadi dicampurkan dengan coklat.
8. Sapukan loyang dengan magerine dan sedikit tepung.
9. Masuk adunan coklat dan biasa ke dalam loyang secara selang seli. Kemudian bakar selama 45 – 1 jam dengan api 180 C.

Masukkan adunan tepung dalam loyang secara berselang-seli.

Jika hendak tahu kek sudah masak atau belum, cucukkan sebatang lidi ke atas kek. Sekiranya kering tandanya sudah masak dan sedia diangkat.

Apabila dipotong akan nampak coraknya yang cantik. Rasanya juga sungguh sedap.

No comments:

Post a Comment